5 každodenných prírodných ingrediencií so zázračným účinkom na pokožku

V dnešnej dobe je nás čoraz viac takých, ktorí si veľmi dobre uvedomujú dôležitosť prírodnej kozmetiky zo surovín šetrných k pokožke. Pri zbesilom hľadaní produktov starostlivosti o telo, ktorých používanie sa nám raz nevymstí, môžeme často naraziť na inovatívne prípravky s výťažkami z exotických rastlín alebo ich olejov. A aj keď sa o blahodarnom účinku väčšiny týchto ingrediencií vôbec nepochybuje, často zabúdame, že aj na okolitých záhonoch, na neďalekom trávniku či v obchode sa dajú nájsť produkty, ktoré sú pre našu pleť skutočnými perlami. Zaujíma vás, ktoré z nich máme na mysli a ako vám môžu pomôcť získať lepšie zdravie a vyzerať krajšie? Radi vám päť z nich predstavíme podrobnejšie!

Calendula officinalis (Calendula officinalis)
Túto rastlinu s krásnymi žltými kvetmi využívali na liečebné účely už starí Gréci a Rimania a dnes je vo svete kozmetiky veľmi cenená najmä pre svoj regeneračný a protizápalový účinok. Jej kvety a peľ, ako aj stonka obsahujú nadmerné množstvo týchto triterpenoidných esterov, chemických zlúčenín známych pre svoje silné protizápalové účinky. Zároveň má nechtík aj veľký podiel antioxidantov a karotenoidov, príp farbivá, ktoré okrem iného chránia pokožku pred ultrafialovým žiarením. Vďaka takýmto všestranným účinným látkam mu odborníci pripisujú nielen protizápalový, ale aj antiseptický, antibakteriálny a antivírusový účinok.


Nie je teda žiadnym prekvapením, že nechtík nájdeme v tej či onej forme v mnohých farmaceutických a kozmetických prípravkoch, či už ako extrakt z celej rastliny alebo len z kvetov alebo ako olej. Dôležitý je najmä v produktoch na hydratáciu a regeneráciu pokožky a jeho upokojujúci účinok sa prejaví najmä pri starostlivosti o podráždenú či začervenanú pokožku, ale aj odreniny, vyrážky a drobné ranky.

Nechtík sa tiež často používa ako mimoriadne užitočný prostriedok proti starnutiu, pretože bolo dokázané, že stimuluje rast drobných kapilár, ktoré zaisťujú lepší krvný obeh, a tvorbu kolagénu, kľúčovej zložky pre mladistvo vyzerajúcu pleť. K tomu všetkému je táto rastlina ozdobená aj blahodarnou vôňou, vďaka čomu sa nachádza v mnohých opojných telách, šampónoch a kondicionéroch.

Čierne korenie (Piper nigrum)

Áno, čítate správne. Korenie, ktoré mnohým z nás nesmie chýbať v kuchyni, má čo ponúknuť aj vo svete prémiovej prírodnej kozmetiky. Jeho granule obsahujú draslík (výborný prostriedok proti suchej pokožke, pričom zároveň stimuluje tvorbu kožných buniek a udržiava pH pokožky), horčík (účinne odstraňuje akné a vrásky), železo (stará sa o žiarivú pleť) a vitamín C (chráni pred slnkom a spomaľuje starnutie pokožky) a K (vynikajúci antioxidant, ktorý súčasne odstraňuje nerovnosti na pokožke a upokojuje ju).


Čierne korenie sa dá použiť na kozmetické účely vo forme granúl, ale veľmi často sa dá nájsť vo forme éterického oleja. Ako taký je mimoriadne účinný v boji s prvými príznakmi starnutia pleti, akými sú vrásky či pigmentové škvrny a obzvlášť účinný je v kombinácii s ďalšími prospešnými zložkami.

Olej z čierneho korenia je tiež známy tým, že zvyšuje prietok krvi a je výborným detoxikátorom pokožky. Totiž obsahuje množstvo uhľovodíkov, ktoré účinne prekonávajú voľné radikály a chránia tak naše bunky pred škodlivými procesmi. Pre svoje silné protizápalové účinky je čierne korenie vítaným prírodným liekom aj na zápaly ďasien a úľavu od bolesti zubov.

Chilli (Capsicum annuum)
Keď si spomenieme na jeho horkú chuť, zdá sa nám celkom neuveriteľné, že chilli je čoraz viac cenenou zložkou v inovatívnych kozmetických receptúrach. Vysoký obsah antioxidantov v feferónke je veľmi užitočný pri likvidácii škodlivých voľných radikálov a v poslednej dobe sa v tejto profesii venuje čoraz väčšia pozornosť jej protizápalovému účinku. Predpokladá sa, že za to môžu zlúčeniny oleja nazývané kapsaicinoidy. Zaujímavé je, že tie sú zodpovedné aj za pálivú chuť, no zároveň redukujú aj začervenanie pokožky a eliminujú akné.

Pálivá paprika je pre pokožku mimoriadne dôležitá aj preto, že urýchľuje krvný obeh, čím sa dôležité živiny dostanú k kožným bunkám čo najskôr a zároveň napomáha vstrebávaniu ďalších látok do pokožky. Práve pre túto vlastnosť ho mnohí považujú za kľúčový doplnok mnohých mastí, ktorý by umožnil zložkám preniknúť hlbšie do kožného tkaniva a dosiahnuť tak väčší účinok.


Pre obsah vitamínov A a C je chilli dôležité aj v produktoch zameraných na obnovu kožných buniek a tým brzdenie jej starnutia. Zároveň chráni pokožku pred škodlivými účinkami slnka a je známy aj ako prírodný liek na psoriázu.

Levanduľa (Lavandula)
Kto by nepoznal nádhernú vôňu levandule a jej krásnych fialových kríkov, ktoré zdobia námestia, záhrady, kvetináče a zároveň zabezpečujú, že jej plantáže sú rozpoznateľné už z diaľky? Veľa ľudí však stále nevie, že táto všestranná rastlina, ktorá má svoje miesto aj v kuchyni, je skutočnou perlou v starostlivosti o pleť. Za svoje blahodarné účinky vďačí esenciálnemu oleju, ktorý sa nachádza v jeho fialových kvetoch, ktorý poskytuje rozpoznateľnú, upokojujúcu vôňu. Tým druhým odborníci pripisujú antioxidačnú aj antibakteriálnu aktivitu.

Levanduľa ako antioxidant zabraňuje vzniku peroxidácie lipidov, čiže procesu, ktorý poškodzuje bunkové membrány a tým urýchľuje starnutie pokožky. Ukázalo sa tiež, že zabraňuje šíreniu určitých bakteriálnych kultúr, hoci vedci zatiaľ nemajú úplne jasno v tom, ako.

Levanduľový olej je dnes vďaka svojej omamnej vôni a blahodarným účinkom súčasťou nespočetného množstva kozmetických produktov. Nájdeme ho prakticky všade, ako v šampónoch, kondicionéroch, mydlách a parfumoch, tak aj v krémoch a iných prípravkoch. Perfektne funguje ako prostriedok proti akné a baktériám, ktoré prenikajú do pórov a urýchľujú ich šírenie, úspešne si poradí aj s vyrážkami a suchou pokožkou. Tie zároveň upokojuje a tým eliminuje začervenanie, škvrny, bodnutie hmyzom či spálenie od slnka.

Levanduľa sa napríklad v starovekom Grécku používala na rýchlejšie hojenie drobných rán a odrenín a aj dnes je výborným prírodným prostriedkom na urýchlenie obnovy pokožky. Pretože ju vyživuje a zároveň hydratuje, zabraňuje aj tvorbe vrások a výrazne tak prispieva k sviežemu mladistvému ​​vzhľadu.

Rozmarín (Rosmarinus officinalis)
Ďalšia z radu ingrediencií, ktorú si mnohí z nás ako prvé spájajú s varením, no jej mimoriadne priaznivé účinky na organizmus netreba v žiadnom prípade zanedbávať. Rozmarín patrí aj k tým bylinkám, ktoré si ako liečivé cenili už starí Gréci, Rimania a Egypťania. A je na to veľa dôvodov, keďže toto stálozelené korenie možno s výhodou použiť ako na regeneráciu pokožky, tak aj na spomalenie jej starnutia a úpravu nepravidelností.

Príčinou je okrem iného vysoký obsah vápnika (hydratuje, regeneruje a chráni pokožku pred chorobami), železa (zabezpečuje lepší vzhľad pokožky) a živín, ktoré chránia pokožku, napr. vecí, kožných buniek pred škodlivými účinkami voľných radikálov a slnečného žiarenia, čím dokonca bráni rozvoju vážnejších ochorení, ako je rakovina.

Rozmarín, ktorý sa používa najmä na kozmetické účely vo forme mimoriadne aromatickej silice, sa najčastejšie používa v starostlivosti o vlasy a vlasovú pokožku, ktorú zvlhčuje a zabraňuje predčasnému šediveniu, ale vďaka antimikrobiálnym a antiseptickým účinkom táto rastlina je čoraz obľúbenejšia aj v oblasti starostlivosti o pleť. Dokáže účinne bojovať s vyrážkami a drobnými poraneniami aj s akné, mastnou pleťou či dokonca dermatitídou.


Rozmarín je teda výborným prostriedkom prvej pomoci aj pri hormonálne podmienených kožných problémoch (najmä v kombinácii s trúbkovým olejom), ktoré vznikajú napríklad v puberte a na druhej strane úspešne odstraňuje aj prvé príznaky starnutia pleti. , ako sú pigmentové škvrny. Výskumy zároveň ukazujú, že pravidelná masáž rozmarínovým olejom pokožku bohato hydratuje a výrazne tak prispieva k jej elasticite a žiarivému vzhľadu.